Kuchnia australijska to jedzenie i praktyki kulinarne Australii i jej mieszkańców. Jako nowoczesny kraj imigracji na dużą skalę, Australia wchłonęła wkład kulinarny i adaptacje różnych kultur na całym świecie, w tym brytyjskiej, europejskiej, azjatyckiej i bliskowschodniej. Rdzenni Australijczycy okupowali Australię od około 65 000 lat, podczas których opracowali unikalną dietę łowiecko-zbieracką, znaną jako bush tucker, pozyskiwaną z regionalnych australijskich roślin i zwierząt. Australia stała się zbiorem kolonii brytyjskich od 1788 do 1900 roku, kiedy to na gusta kulinarne silnie wpłynęli brytyjscy i irlandzcy migranci, a produkty rolne, takie jak bydło mięsne, owce i pszenica, stały się podstawą lokalnej diety. Australijska gorączka złota wprowadziła bardziej zróżnicowanych imigrantów i kuchnie, głównie chińską, podczas gdy powojenne programy imigracyjne doprowadziły do ​​dywersyfikacji lokalnej żywności na dużą skalę, szczególnie pod wpływem imigrantów z basenu Morza Śródziemnego, Azji Wschodniej i Azji Południowej. Kuchnia australijska XXI wieku odzwierciedla wpływy globalizacji, a wpływy zyskują liczne restauracje typu fast-food i międzynarodowe trendy. Żywność ekologiczna i biodynamiczna również stała się szeroko dostępna wraz z odrodzeniem zainteresowania tuckerem. Australia eksportuje wiele produktów rolnych, w tym bydło, owce, drób, mleko, warzywa, owoce, orzechy, pszenicę, jęczmień i rzepak. Australia produkuje również wino, piwo i napoje bezalkoholowe. Chociaż sieci fast foodów są liczne, australijskie obszary metropolitalne mają restauracje, które oferują zarówno lokalne, jak i międzynarodowe potrawy. Restauracje, które zawierają współczesne adaptacje, interpretacje lub fuzje egzotycznych wpływów, są często określane mianem Modern Australian.

Rdzenni Australijczycy żyją z często unikalnej rodzimej flory i fauny australijskiego buszu od ponad 60 000 lat. W dzisiejszych czasach ta kolekcja żywności i zwyczajów stała się znana jako bush tucker. Rozumie się, że rdzenni Australijczycy zjadali do 5000 gatunków australijskiej flory i fauny. Polowanie na kangura, wallaby i emu było powszechne, podobnie jak inne pokarmy szeroko spożywane, w tym ćmy bogong, larwy czarownic, jaszczurki i węże. Wykorzystywano również jagody krzewiaste, owoce i orzechy, w tym powszechnie uprawiany obecnie orzech makadamia, a także dzikie miody. Ryby łowiono za pomocą narzędzi, takich jak włócznie, haki i pułapki; na niektórych obszarach budowa skomplikowanych systemów jazowych pozwoliła na rozwój form akwakultury. Dostępność zasobów i skład diety różniły się w zależności od regionu, a ostatnio pojawiły się naukowe teorie dotyczące ręcznego rozsiewania roślin tucker.Różnorodne były również techniki przygotowywania posiłków, jednak powszechną techniką gotowania było wrzucanie tuszy bezpośrednio na ognisko w celu upieczenia.